Kültür&Sanat

Dr. Türkhan Slem Kütüphanesi Açıldı

Uzun yıllar İzmir’de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra 2015 yılında hayata gözlerini yuman Dr. Türkhan Slem’in adı bir kütüphanede yaşamaya devam edecek.

İzmir Çiğli’de eğitim vermekte olan Çiğli Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile temasa geçen Dr.Türkhan Slem’in yeğenleri okulun bünyesindeki kütüphaneyi yeniden düzenlemek için kolları sıvadı. Yaz ayları boyunca kitap bağışı kampanyaları organize eden ve koli koli kitap toplayan Slem Ailesi yeni kitaplıkların temini hususunda da devreye girdi. Bağışlanan, satın alınan kitaplar ve kitaplıklar ile kütüphaneyi çok daha donanımlı bir hale getiren okul yönetimi de kendilerine bu desteği veren hayırsever Slem Ailesi’ne teşekkür mahiyetinde revize edilen kütüphaneye “Dr. Türkhan Slem Kütüphanesi” adını verdi.

2-i6710a407c5bd7.jpg

Dr. Türkhan Slem Kütüphesi’nin açılışı geçen hafta gerçekleştirildi. Açılışa Milli Eğitim Müdürlüğü Çiğli İlçe Şube Müdürü Serkan Bayrakçı, Çiğli Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Melike Tetik, okulda görevli öğretmenler, Dr. Türkhan Slem’in yeğenleri Fuat Slem ve Rıza Slem ile Dr. Türkhan Slem’in aile dostları ve sevenleri katıldı.

Kütüphanenin açılışında konuşan Milli Eğitim Müdürlüğü Çiğli İlçe Şube Müdürü Serkan Bayrakçı Slem Ailesi’nin bu girişiminden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirirken Çiğli Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Melike Tetik ise hayırsever ailenin  desteğiyle okullarına öğrencilerin yararlanabilecekleri çok donanımlı bir kütüphane kazandırmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Okul yönetimine kendilerini böyle bir fırsatı sunduğu için çok teşekkür ettiklerini belirten Dr. Türkhan Slem’in yeğenleri Fuat ve Rıza Slem “Rahmetli amcamız kitaba, okumaya çok düşkündü. Çevresindeki herkese kitap okumasını öğütler, dostlarına hep kitap hediye ederdi. Böylesine kitapsever bir aile büyüğümüzün adının bir kütüphanede yaşayacağını bilmek çok anlamlı ve bizlere apayrı bir mutluluk, onur veriyor. Çiğli Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Sayın Melike Tetik’e ve kitap toplama kampanyasına destek veren herkese çok teşekkür ederiz” diye konuştular.

0-i6710a42d0c876.jpg

 

Dr. Türkan Slem(1927-2015) Kimdir?

Ailesi aslen Rumeli tarafından olup kendisi 24 Ekim 1927 tarihinde babası Necmettin Bey'in Kaymakamlık görevi yaptığı Nusaybin'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara'nın çeşitli okullarında tamamladı. Ankara Atatürk Lisesi (1945) ve Ankara Tıp Fakültesi (1951) mezunudur. Askerliğini Yozgat Yerköy'de Konak Tabibi olarak yaptı.

1952-1953 yıllarında Afyon Bayat'ta mecburi hizmetini yaptı. 1954-1958 yıllarında New York'ta ve Kansas WichitaState Üniversitesi'nde çalıştı. Kadın Doğum Uzmanlığını tamamlamasının ardından Ankara'da hizmet veren Amerikan Hastanesi'nde bir süre görev yaptı ve sonra İzmir’e dönerek DDY Hastanesi’nde çalıştı.

1964 yılında Amerika'nın Kentucky eyaletinde yer alan Lexington şehrine taşındı, Önce St. Joseph, sonrasında GoodSamaritan Hastaneleri’nde görev yaptı

1966 yılının Ekim ayında Türkiye'ye dönüş yapıp tekrar İzmir’e yerleşti. SSK'ya ve bağlı çeşitli hastanelerde çalışırken bir yandan da Konak’ta, Birinci Beyler’de bulunan özel muayenehanesinde hasta kabul etmeye başladı

Emekli olduktan sonra Karşıyaka Bostanlı'da bulunan bir özel poliklinikte çalışmayı sürdürdü. Bir süre sonra hekimliği noktalayarak tamamen emeklilik hayatı yaşamaya başladı

20 Kasım 2015 tarihinde, çoklu organ yetmezliği neticesinde Karşıyaka Medikal Park Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu.