Tat Gıda, “7. Dijital Tarla Günü” etkinliğinde çiftçilerle buluştu
Tat Gıda, çiftçi ile iletişimin artırılması ve çiftçinin gelişiminin desteklenmesi konularında çözüm üreten uygulamaları hayata geçirerek sektöründe fark yaratmayı sürdürüyor. Tat Gıda’nın bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği Dijital Tarla Günü etkinliğinde; dijital tarım sensör ve uygulamaları, bitki besleme ve koruma ürünleri, tohum ve fide çeşitleri, hassas ve akıllı tarım teknolojileri, drone, uydu ve görüntü işleme teknolojileri, tarım makineleri ve ekipmanları üzerine çalışan 22 farklı firma, Start Up, üniversite ve araştırma merkezi stant kurarak yenilikçi çözümlerini tanıttı ve etkinlikte 600 katılımcı sayısına ulaşıldı.
Etkinliğe Karacabey Kaymakamı Hakan Kafkas, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Turan Gürkan, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Karacabey İlçe Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, Mustafakemalpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kamil Dinçer Uslu, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ve YeniÇiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce katıldı.
Tarım ve Gıda sektörü ülkemiz için stratejik öneme sahip
Tat Gıda’nın çiftçilerin ve tarımın gelişimine verdiği önemi ve dijital tarım konusunda yapılan öncü çalışmaları vurgulayan Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Veysel Memiş etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tat Gıda olarak, yer aldığımız tarım ve gıda sektörünün ülkemiz için stratejik önemini biliyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana çiftçi ve paydaşlarımızla birlikte bu kapsamda hız kesmeden çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Her yıl bir araya geldiğimiz bu etkinlikte, sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki sağlıklı nesiller, ancak sağlıklı beslenme ile inşa edilir. Sağlıklı beslenmenin temeli ise bu topraklarda gerçekleştirdiğimiz tarım faaliyetleri ile başlar ve ardından üretilen ürünlerin gıda işletmelerinde en kaliteli şekilde hazırlanması ile devam eder ve sofralarımıza ulaşır. Tat Gıda olarak, sürdürülebilir tarımın geleceği için üreticilerimiz ve paydaşlarımızla birlikte çalışarak ilerliyoruz. Yıllar içinde adım adım ilerlettiğimiz dijital tarım faaliyetlerimizi bu doğrultuda sürdürmekteyiz. Artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacı da artmakta ve iklim krizinin tarıma olan olumsuz etkileri bulunmaktadır. Tarımda kalite ve verimi arttırmak ancak teknoloji ve yeni yöntemler ile mümkündür. Önce kendi tarım alanlarımızda uyguladığımız teknoloji ve yöntemleri daha sonra çiftçilerimizle paylaşmaktayız. İklim krizinin etkisiyle dünyada tatlı su kaynakları azalmaktadır. Domates tarımında damla sulama sistemlerinin yaygın olarak kullanılması oldukça sevindirici. Ancak bitkinin ihtiyacına uygun şekilde doğru zamanda, doğru miktarda suyu verebilmek için daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır. Optimum sulama için yapay zekâ destekli çözümleri kendi Tat Gıda tarım arazilerimizde denemekteyiz. Başarılı sonuçları çiftçilerimize yaygınlaştırarak bu alanda öncü olmak istiyoruz. Tat Gıda olarak yenilediğimiz mobil uygulamamızı tüm çiftçilerimizin kullandığını gözlemledik, mutlu olduk. Tat Mobil Uygulaması ile hava durumu, uydu görüntü analizleri, uygun ilaçlama teknikleri, traktör kullanım zamanları gibi bilgileri paylaşıyoruz. Aynı zamanda, çiftçilerimiz uygulamadan teslimat ve sözleşme bilgilerini görüntüleyebilmekteler. Ayrıca bu yıl ilk defa teslim edilen her araç bazında teslimat ve kalite bilgilerini de dijital olarak öğrenebilecekler.”
“Gençlerimizi tarıma çekmek istiyoruz”
Sözleşmeli üretimin önemine değinen Veysel Memiş sözlerine şöyle devam etti: “Sözleşmeli tarımı çok önemsiyoruz. Tat Gıda’nın domates tarımında sözleşmeli çiftçi uygulamasını ilk başlatan firma. Böyle bir ilke imza atmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Tarladaki dijitalizasyon tarımda büyük fark yaratıyor. Bu nedenle üreticilerimizin, tarlalarını dijital olarak takip etmeleri öncelikli konularımızdan biri. Tarladaki bitki sağlığını uzaktan takip etmeleri için çiftçilerimizi Uydu Teknolojileri kullanımına yönlendiriyoruz. Bu yıl toplam 12 bin dekar alanda bitki sağlığını uydu görüntüleri analizlerinden takip etmekteyiz. Geçen yıl başlattığımız Dijital Dönüşüm Programı’nı Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Torbalı’da olmak üzere bu yıl 3 bölgede 25 çiftçimiz ile gerçekleştiriyoruz. Bunun için çiftçilerimizin tarlalarına dijital tarım istasyonu ve kameralı böcek istasyonları kurduk. Hastalık risklerini erkenden görmek ve zamanında müdahale etmek önemli. Bunun için yapay zeka destekli çözümler kullanıyoruz. Geçen yıl %22 daha az aktif madde ile daha az kimyasal kullandık. Toprağı, suyu ve dünyamızı, doğal kaynaklarımızı koruyan uygulamaları önemsiyoruz. Çiftçilerimize, üretim, tarım teknolojileri, tarımdaki gelişmeler, doğal kaynakların korunması gibi konularda bilgiler veriyoruz. Geçen yıldan itibaren 100 çiftçimizle bir araya geldik. Yıl sonunda 500, 2026 yılına kadar 1200 çiftçiye ulaşmayı hedefliyoruz. Tarıma gençlerin ilgi göstermesi çok önemli. Gençlerimizi tarıma çekmek istiyoruz, bunun için çeşitli eğitimler gerçekleştireceğiz. Bu önemli fırsatı ilk aşamada 150 gencimize sunacağız. İlerleyen dönemde bu sayının artırılmasını hedefliyoruz.”
Etkinlikte konuşma yapan Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Turan Gürkan da tarımın ülkemiz için önemine değinerek; “Tarım çalışmalarıyla hem ülke ekonomisine hem de bölgeye katma değer sağlıyoruz. Su kısıtı, iklim değişikliği gibi etmenler, pandemi ve yakın coğrafyadaki bazı gelişmeler ülke olarak gıda arz dengemizi iyi planlamamız gerektiğini vurguladı. Tarım alanında bir diğer önemli husus da sözleşmeli üretim. Ürün piyasasındaki dalgalanmayı önlemek hem çiftçiyi hem de tüketiciyi korumak için sözleşmeli üretim ve tarım sigortasını yaygınlaştırmayı önemsiyoruz. Buna dair atılan adımları da destekliyoruz. Güncel gelişmeleri ve yenilikleri üreticiyle buluşturan bu önemli etkinlik için Tat Gıda’ya teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Yeni Çiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada dijitalizasyonun tarımdaki faydalarına değinerek Tat Gıda’nın dijital tarım konusunda önemli adımlar attığını sözlerine ekledi.
Çiftçilerin ve konukların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Agrovisio, Altıntar, BASF, BASF Nunhems, Bayer, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM), Doktar, Ege Üniversitesi, FarmLabs, Koyuncu Tarım Move On, Orgatek, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), Syngenta, Tat Gıda, Tekno Kurgu, Teta Teknik Tarım, TOPRAQ, Toros Tarım, Türk Traktör, Türkiye İş Bankası ve İmece Mobil, United Genetics standıyla yer aldı.
Etkinlik, stant kuran firmalara katkılarından dolayı plaketlerinin takdim edilmesinin ardından son buldu.