Bilimsel araştırma: Alzheimer bulaşıcı olabilir
Bilim insanları, alzheimerın insanlar arasında bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı.
01/02/2024 07:17 | Son Güncelleme : 21/11/2024 13:22 | Kerem Divarcı
Bilim insanları son yılların en sinsi hastalıklarından biri olan alzheimerın insanlar arasında yayılabileceğini ortaya koydu.
Uzmanlar, en az beş kişinin artık yasaklanmış olan hormon tedavilerinden hafıza zedeleyici hastalığa ‘yakalandığına’ dair kanıtlar buldu. Hastalar, çocukken zehirli amiloid-beta protein ‘tohumları’ ya da prionlarla dolu büyüme hormonları enjekte edilen 1.848 kişi arasındaydı.
Beşi de demans hastalığının aynı nadir görülen erken başlangıçlı formuna yakalandı. Aynı tedaviyi gören diğerlerinin de artık ‘risk altında’ olduğu düşünülüyor.
1958 ve 1985 yılları arasında İngiltere ve ABD’de anormal derecede kısa boylu çocuklara, büyümelerini teşvik etmek amacıyla kadavralardan alınan hormonlar verildi.
Bu teknik daha sonra yasaklandı ve bazı grupların Creutzfeldt-Jakob hastalığı (CJD) adı verilen ölümcül ve tedavi edilemez bir beyin hastalığına yol açan prionlarla kontamine olduğu ortaya çıktıktan sonra doktorlar bunun yerine sentetik hormonlar kullandı. CJD’nin kendisi ‘deli dana’ hastalığıyla yakından ilişkili olarak biliniyor.