"İzmir'de Kadın Gücü Sakız Ağacına Can Katıyor..!”
"Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen "Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor" projesi, İzmir'in Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde büyük bir ilgiyle karşılandı.
25/02/2024 05:28 | Son Güncelleme : 04/12/2024 07:53 | Kerem Divarcı
125.000 TL bütçeyle desteklenen proje, iklim krizinin etkileriyle mücadele etmek ve doğayla uyumlu tarımı teşvik etmek amacıyla yola çıktı.
Bu proje kapsamında, Sakız ağacının önemi ve yetiştiriciliği konusunda eğitimler düzenlendi ve toplamda 73 kadın çiftçi bilgilendirildi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Urla Belediyesi'nin destekleriyle Gülbahçe'de kapama sakız bahçesi kuruldu ve 100 adet sakız fidanı dikildi.
Personel Genel Müdürümüz Adem Dinç , İl Müdürümüz Mustafa Şahinin ve Bakanlığımıza bağlı kuruluş müdürlerinin katılımıyla Karaburun Eğlenhoca Mahallesinde gerçekleştirilen sakız fidanı dağıtım töreninde 24 kadın çiftçimize toplamda 100 adet sakız fidanı dağıtıldı.
Personel Genel Müdürümüz Adem Dinç konuşmasında: "Bu proje, Sakız ağacının sadece ekonomik bir değere sahip olmadığını, aynı zamanda ekosistemimizin ve biyoçeşitliliğimizin önemli bir parçası olduğunu vurgulamaktadır. Kadınlarımızın bu sürece aktif katılımı, sadece tarımsal üretimde değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik kalkınmada da büyük bir rol oynamaktadır.Bu projede emeği geçen tüm kadınlara teşekkür ediyor ve onların bu örnek çalışmalarını sürdürmelerini umut ediyorum." dedi.
İl Müdürümüz Mustafa Şahin: “Bu proje, kadınlarımızın tarımsal alanda etkin rol alarak sadece kendi yakınlarına değil aynı zamanda çevreye ve doğaya da değer katmalarını sağlayan önemli bir adımdır.” dedi, ayrıca projenin kadınlar üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayarak, doğal kaynakların korunmasında ve iklim değişikliği ile mücadelede kadınların kilit bir rol oynadığını belirtti.
Sakız ağacı fidan dağıtımı töreninin ardından Bakanlığımıza bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretimi yapılan keklikler doğaya salındı.Doğaya salınan keklikler, çekirge ve süne gibi tarımsal zararlılarla mücadelede doğal bir yöntem olarak kullanılarak, kimyasal mücadele yerine ekosistemi koruyan bir çözüm sunmaktadır.